Espai obert i lliure de reflexions
Header image

Poc coneixement i la poca implicació

Publicat per Marta Llorens en Dones

Marta Llorens lamenta “errors flagrants” del Conseller en les seves explicacions avui en Comissió, que “demostren què poc està treballant el Departament en aquesta matèria”

La diputada del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Marta Llorens, ha rebut avui resposta a dues preguntes orals dirigides al Conseller Saura, que va presentar al Parlament el mes de novembre de 2007.
En una reunió de la Comissió sobre els Drets de les Dones, celebrada aquest matí al Parlament abans del Ple, Marta Llorens ha rebut respostes “vagues i sense concreció” als seus plantejaments sobre els protocols de valoració que utilitza el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació per avaluar la perillositat dels agressors que exerceixen violència masclista i sobre la previsió del Departament per implantar un sistema de control electrònic per a la protecció de les víctimes de violència masclista.
Llorens ha lamentat “el gran retard amb que el Conseller ha donat resposta a aquestes preguntes”, però sobretot ha lamentat que “les seves respostes han evidenciat el seu poc coneixement sobre aquests temes i, per tant, la seva poca implicació”.

La diputada nacionalista ha destacat, que “el Conseller no pot confondre les polseres de control electrònic per a la protecció de les víctimes de la violència masclista amb els serveis de teleassistència destinats a les mateixes víctimes”, com ha succeït en la seva resposta, i ha insistit, que “si aquest és el grau de desconeixement del Conseller, no podem pensar en cap moment que el Departament està treballant realment en aquesta matèria”.

Llorens ha recordat a Saura, que el tema de les polseres electròniques es va començar a treballar l’any 2003. L’any 2004 el Parlament de Catalunya va aprovar una iniciativa impulsada per CiU, que instava el Govern a estudiar amb la màxima celeritat, el sistema electrònic que s’adeqüés millor a les necessitats de protecció de les víctimes de violència masclista, per tal de donar compliment a la Llei del Codi Penal, que estableix la possibilitat de comprovar el compliment de les ordres d’allunyament mitjançant aparells electrònics. Aquell mateix any, la Consellera d’Interior, Montserrat Tura, i el Conseller de Justícia, Josep Maria Vallès, van iniciar l’estudi de sistemes possibles.

Però Llorens ha lamentat, que “avui, quatre anys més tard, el Conseller Saura ens diu que considera poc fiables aquests sistemes i que cal debat sobre el tema. Què ha fet el Govern en aquests quatre anys?”.
Marta Llorens ha recordat al Conseller, que “altres CCAA com Madrid van implantar aquest sistema electrònic l’any 2005 i han qualificat els resultats de molt positius” i li ha exigit que “prioritzi aquest tema, perquè el risc 0 no existeix, però els sistemes electrònics de control incrementen el sentiment de protecció de les víctimes i la garantia de seguretat, dos aspectes de per sí prou positius i importants”.

D’altra banda, respecte a la implantació de nous sistemes de valoració de la perillositat dels agressors, Marta Llorens també ha qualificat de “poc eficaços” els protocols actuals que utilitzen els Mossos d’Esquadra, que es limiten a establir tres graus de perillositat, en funció de les respostes de les víctimes, tal com ha explicat el Conseller.

La diputada nacionalista ha destacat, que “actualment molts països estan utilitzant sistemes de valoració de risc molt fiables, que destaquen ítems concrets amb els quals es pot determinar el perfil d’un agressor capaç de provocar mort”.

Marta Llorens ha reclamat al Conseller Saura, que “el seu Departament estudiï la possibilitat d’avançar en aquesta línia, perquè permet una important tasca de prevenció”.

En definitiva, Llorens ha reclamat a Saura “implicació i prioritat en els temes de violència masclista”, perquè “mentre vostè acumula retards en les decisions, les enquestes no demostren la reducció de casos i víctimes que caldria esperar”.

Share and Enjoy

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>