Espai obert i lliure de reflexions
Header image

Enveja sana

Publicat per Marta Llorens en Articles d'opinió

En el marc de la Unió Europea aquests dies estem assistint a dos processos en els quals una nació sense estat propi demana poder exercir el seu dret a l’autodeterminació. I fins aquí és l’únic que tenen en comú els processos d’Escòcia i Catalunya ja que les reaccions dels respectius governs estatals han estat diametralment oposades.

Mentre que el Regne Unit ha posat data al referèndum d’autodeterminació d’Escòcia després de negociacions basades en el respecte, el diàleg i la voluntat democràtica de què siguin els escocesos els que triïn el seu futur, a Catalunya hem vist com el govern d’Espanya, ha donat un cop de porta com a resposta a totes les aspiracions amb amenaces i atiant el fantasma de la por. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha afirmat que s’inhabilitaria el president Mas si la Generalitat convocava un referèndum, i el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo ha afirmat que un referèndum a Catalunya no hi cap a la Constitució.

Però els estirabots arriben de molts cantons, no només del govern de l’Estat. L’alcaldessa de València Rita Barberà, ha reduit els anhels dels catalans a una voluntat d’aferrar-se al poder per mitjà del victimisme i a la voluntat de ser diferents mentre que l’expresident del Congrés dels Diputats, el socialista José Bono ha afirmat que l’espantava pensar que els milers de castellanomanxecs que van anar a treballar a Catalunya els anys 50, 60 i 70 acabin sent estrangers. Sembla que quan no hi ha arguments per frenar les aspiracions democràtiques d’un poble, tots els disbarats s’hi valen.

No tenen res a veure les reaccions dels dos estats. El Regne Unit demostra que creu en la democràcia, la més antiga del món, i que respecta el dret del pobles a decidir el seu futur. Espanya s’empara en una interpretació restrictiva de les lleis i en la immobilitat. Tot plegat provoca una sana enveja de l’actitud de diàleg amb la qual estan sent rebudes les demandes escoceses. Tant de bo que, si el 25 de novembre els partidaris del referèndum tenim una àmplia majoria, el govern d’Espanya abandoni les amenaces i actuï amb el mateix respecte democràtic.

Article publicat a Catalunya Press.

Share and Enjoy

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Deixar un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>